Напевно квітень – один із найгарячіших місяців щодо роботи у саду. Адже у цей час треба зробити основні роботи з підготовки саду до майбутнього врожаю: а саме проводять друге і третє обприскування від шкідників і хвороб (перше обприскування проводять до набухання бруньок), прибирання території від сухих гілок та опалого листя, рихлення пристовбурних кругів навколо плодових дерев і ягідників та внесення добрив, мульчування території та інші. Якщо у цей час пропустити певний важливий агрозахід, то влітку може виникнути багато проблем.
1. Почнемо з обробки саду від шкідників і хвороб. Друге обприскування проводять після того, як бруньки на деревах чи ягідниках починають набухати. Вони робляться зеленими, але ще у вигляді міцно звернутих конусів. Від хвороб можна обприскати бордоською рідиною, але не 3-х відсоткової концентрації, а одновідсоткової. Також можна обприскувати рекомендованими інсектицидами та фунгіцидами. Коли терміни обробки проти шкідників і хвороб збігаються, можна використовувати бакові суміші. Норма робочого розчину залежить від типу обприскувача та розміру крони дерева (орієнтовно від 2 до 5 літрів на дерево). Препарати вибирайте за консультацією із спеціалістом.
2. Удобрення дерев та ягідників. Оскільки кожного року проводиться прибирання території від опалого листя та інших органічних решток, садові рослини лишаються поживи, тому що органіка вилучається з кругообігу. Більшість садівників таке листя та інші органічні залишки спалюють, аргументуючи це тим, що у опаді зберігаються хвороби та шкідники. Тому наші рослини потребують інтенсивного удобрення. Норма добрив залежить від садової культури. Перевагу ліпше надати натуральним органічним добривам, оскільки поживні речовини знаходяться там у доступній формі і зразу засвоюються кореневою системою рослин.
3. Мульчування рослин. Мульчування забезпечує збереження вологи у ґрунті; влітку ґрунт не так страждає від перепаду температури, а в результаті рослини не так відчувають стрес; під шаром мульчі покращується структура ґрунту, покращуються мікробіологічні процеси тощо. Мульчування проводять уже після удобрення плодових дерев і ягідників.